27 Eylül 2013 Cuma

Çevre Dostu Yeşil Binalar İle Enerji Tasarrufu

Dünya üzerinde öncelikle iklim koşullarının olumsuz yönde değişmesi, çevre kirliliği ve enerji kaynaklarının hızla tükenmesi gibi nedenlerle ortaya çıkan sorunlar, yaşam kalitesinin yükseltilmesi için çözüm arayışlarını gündeme getirdi. Sonuç olarak doğal enerji kaynaklarını bilinçli tüketmek ve en üst düzeyde faydalanmak, tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de yeni yapılanmaları gündeme getirdi. Bunların en önemlilerinden biri de Yeşil Bina uygulamaları olarak karşımıza çıktı.

Teknolojinin gelişimi ve kentsel dönüşüm uygulamaları çerçevesinde yeşil bina uygulamaları ağırlık kazandı. Dünyada enerji tüketiminin en fazla olduğu binalarda doğayı koruma ve konforlu bir yaşam ortamı hedeflenerek, enerji sarfiyatını önleyecek yeşil bina uygulamaları ağırlık kazandı.

Doğal çevre ile uyumlu bir yapılanma arz eden ve çevre dostu olarak gündeme gelen yeşil bina uygulamalarında en önemli hedef, enerji tüketimini en aza indiren akıllı sistemlerin geliştirilmesi oldu. Yapım aşamasında doğal çevre tahribatı en aza indirilerek, atık malzemenin yeniden kullanılmasına yönelik tasarımlar öne çıktı.

Suyun yeniden kullanımına yönelik, yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması, hatta yağmur sularının değerlendirilerek kanalizasyon sisteminde kullanılması ve sistemin yükünü azaltma şeklinde çözümler üretildi.

Güneş enerjisinden en üst düzeyde yararlanmak üzere geliştirilen, güney cephede tromb duvarı uygulamaları ile kışın ısı ihtiyacının yarısı güneşten sağlandı. Etkili yalıtım sistemleri ile enerji tasarrufunun sağlandı. Ses ve ısı yalıtımı da oluşturuldu. Doğal  ışık ile aydınlatmayı binanın içinde olabildiğince kullanabilecek bir mimari yapılanma sergilendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder