24 Eylül 2013 Salı

Kereste Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Ticari amaç için ağacın çeşitli işlemlerden geçirilerek, kullanılabilir duruma getirilmesi haline kereste denir.

Ağaç, motorlu testerelerle kesilip, dalları ayrılır. Tomruk denilen bu parçalar hızar atölyelerinde kereste haline getirildikten sonra sınıflandırılır. Sert ağaçlardan elde edilen keresteler, genellikle son işlem görmeden satılır. Yumuşak ağaç keresteleri ise işlem görür. Keresteler, aralarından hava geçecek şekilde dizilerek kurutulur. Kurutmanın ardından ticari pazara sunulur.

Kağıt yapımında  kullanılan ham maddenin elde edildiği ağaçların önemli bir kısmı da yakacak olarak kullanılır. Bunun dışında kalan bölümü ise kereste olarak çeşitli işlerde değerlendirilir. Keresteler kullanılacağı yere göre farklı türde ağaçlardan elde edilir. Çok sert, sert, orta sert, yumuşak ve çok yumuşak olarak ayrılan ağaçların keresteleri, kullanıma uygun alanlarda değerlendirilir.

Kerestenin ayrımı, sanayi, inşaat ya da mobilya kerestesi olarak yapılır. Baltalık odunlar ise ısınma ihtiyacı için tüketilir. Kereste yapım işlemleri sırasında hızarda kalan talaşlar da hazır bir yakacak olur.

Türkiye'de kolay işlem görmesi ve ucuz olması nedeniyle çoğunlukla çam ağacından inşaatlık kereste elde edilerek kalıp kerestesi ve çatı yapımında kullanılır. Bunun dışında da inşaatlık kereste kızılçam, karaçam veya ithal çam tomruktan imal edilir.

Mobilya sektöründe ve sanayide kullanılan doğramalık keresteler ağaç malzemesi kullanılabilecek her yerde tercih edilir. Öncelikle kapı, pencere, marangozluk ve doğramacılıkta kullanılan doğramalık kereste ayrıca uçaklarda ve gemi güvertelerinde kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder